dimecres, 26 de febrer del 2020

EL RABEC DE LA VALL DE BOÍ

EL RABEC DE LA VALL DE BOÍ
Per: Josep Cruelles

Aquesta fitxa comentada, la vaig fer durant  el procés d´estudi i construcció de la réplica del Rabec de la Vall de Boí.  Moltes gràcies per les facilitats que em varen donar els responsables de l´ Ecomeseu de les Valls d´Aneu, on es conserva la peça original,  i la que vaig construir pel  mateix Museu.

Aquest estudi no està ni molt menys tancat.  Espero sugeriments i nova informació per revisar el que aquí es una primera i modesta aproximació.


Peça original adquirida pel Ecomuseu de les Valls d´Aneu

Replica feta per Josep Cruelles
Procedent  de una casa particular de segona residencia a la Vall de Boí.  Va ser adquirit per l´Ecomuseu de les Valls d´Àneu  l´any 2016.  Segons la inscripció que porta al mànec ( “año de 1916” )   fa més de 100 anys de la seva construcció.

Es conserva  la fusta en relatiu bon estat  encara que enfosquida pel temps. Presenta algunes esquerdes, la majoria fruit de la fixació amb claus  de la tapa harmònica. A la part de la pala, on porta les clavilles, falta un tros de fusta que no representa cap problema per la funcionalitat de l´instrument. També conserva una clavilla de violí de banús que no sembla original o en tot cas utilitzada en una darrera etapa. 

1. Fitxa:

Material

Fusta: Noguer , Banús per les clavilles (bastant antigues)
Cordes: previsiblement de tripa o crin de cavall.
Tapa: Pell de cabrit, ovella o vaca (presenta forats laterals dels claus  )

Mides

Llarg total:  570.
Caixa de ressonància: 320
Diapasó inclosa la pala:  250
Ample diapasó a la unió amb la caixa: 35
Ample del diapasó on comencen les clavilles: 45
Ample a l´extrem de la pala: 80
Lòbul inferior 150.
Cintura: 100
Lòbul superior 120.
Alçada de la caixa al lòbul inferior: 90
Alçada a la unió amb el mànec: 59
Gruix aproximat del fons un cop excavat: 20-25.

Es un instrument bastant pesat. Poc buidat de caixa i amb el mànec gruixut i ample a la part superior. La qual cosa fa pensar que es deuria tocar entre les cames, com una viola  o en llenguatge de “rabelistas”: “al estilo purriego”


Dibuix on es pot veure el perfil de l´instrument























2. Pala i clavilles

La pala te cinc forats  dels quals només 4 son cònics i per tant  portaren  clavilles en algun moment. El cinquè (a dalt al centre) es lleugerament mes petit i deuria servir per lligar un cordill i penjar-ho, cosa bastant habitual. 

Es fa difícil pensar que arribés a  tocar-se amb quatre cordes, d´una banda perquè la tosquedat de l´instrument  ho fa dubtar i d´altre per la manca de cap signe visible de selleta. Moltes vegades la quantitat de forats no correspon a l´encordat per raons diverses: Per imitació d´un instrument  que si les portava ( en aquest cas segurament una viola de quatre cordes). O per fer forats nous quan per l’ús  s´han fet grans els originals a les clavilles existents.  Però res es concloent i es presenten problemes similars en rabecs de quatre i cinc forats a diferents llocs de l´Estat (Burgos, Toledo...). Sigui com sigui, soc de l’opinió que habitualment es va tocar amb dues cordes. Alineades les clavilles en paral·lel no necessiten celleta..


3. El Cordal

Ara mateix, resta només un clau doblegat bastant gruixut que deuria fer la funció de lligat del cordal . Aquest podria ser de fusta o os.  A la mateixa zona, té bastants forats de claus que fan compatible el que en algun moment portes un de cuiro.  

A sobre mateix del clau citat, conserva
un tros de passamans groc amb fils daurats bastant intrigant. Si bé en un primer moment es podria pensar que era una cinta perimetral per  decorar la trobada entre la pell i la fusta (cosa bastant usual a les bandúrries asturianes), el fet de que no porti marca de claus seguides i bastant juntes com seria al cas, permet dubtar-ho. D´altre banda, un tros semblant de la mateixa cinta també esta fixat amb dos claus a la part superior de la unió de la caixa amb el mànec.


4. Intervenció al mànec i part de la caixa

Es difícil  saber quan es va fer aquesta intervenció però sembla bastant clar que es va treure fusta de forma bastant expeditiva al final del mànec i part de la caixa  perquè les cordes tocaven   al polsar en aquesta zona, creant així un angle suficient del mànec respecte a la resta del cos de l´instrument.  Es probable que no es fes al principi ( s´hauria igualat l´acabat...) i s’aprofités un canvi de pell per corregir el defecte o fer mes còmode l´instrument.  Es poden observar dues ratlles que es varen fer per marcar a partir d´on treure fusta.  Un altre gravat al costat en forma de quadrat  sugereix el final de la digitació.  

A la fotografia també es pot veure el tros de passamans idèntic al de la banda del cordal. L´Amic Dani Garcia de la Cuesta diu que podria ser que el canvi de tapa fos per substituir-la per una de xapa i aquestes dues peces amagarien i  decorarien aquestes parts.


5. La resina

La presencia de restes de resina per fregar l´arquet  contra les cordes (fetes de crin de cavall, tripa o metàl·liques ) al centre del lòbul inferior  de la caixa de ressonància, desfan qualsevol dubte sobre que aquest instrument fos de corda fregada.. 

La posició de la resina també es important, encara que no determinant, perquè hi han tendències, depèn del lloc, a col·locar- la en una zona o un altre. Pero també es posible que la cinta decorativa, de la qual es conserven restes, fes incomode posar-la a l´axella, es a dir al final del mànec i començament de la caixa.

La zona afectada per la resina es prou gran per pensar que es va tocar bastant de temps.



6. Buidat amb aixa plana

El buidat  de la caixa de ressonància es va fer amb aixa plana, una eina que en mon rural i de muntanya era molt comú per treballar tot tipus de destris, inclosos  esclops.   No hi ha un acabat posterior amb raspa o paper de vidre com a la part exterior de l´instrument i la adaptació al perímetre exterior es bastant irregular  deixant un gruix de paret que oscil·la entre 12 i 18 mm. Arribant a 22 a la part mes propera al cordal.  El mateix es pot dir de la profunditat del buidat  que a la mateixa zona es de 54 sobre 85 que fa d´alçada. Això implica un gruix de fusta de 30 mm que no actua precisament a favor de la sonoritat .

7. Les Inscripcions del mànec

Porta en aquesta zona dues inscripcions. A la part de dalt es pot llegir “año de 1916”,  feta  amb navalla utilitzant cal·ligrafia  anglesa.  En un format mes petit i a sota comença amb una “V”  majúscula i la resta es molt dubtós, tret de la “d” i la “e” finals.  El mes normal en instruments d´aquest tipus es posar la data de construcció, com podem veure en aquest cas, seguides d´inicials en Majúscula o el nom del constructor o propietari. De forma menys freqüent  es consigna la localitat on es va fer però mai abans de les dues referencies anteriors.  



 Fins ara no havia donat amb un cognom que s’assemblés al que amb una transcripció sense prejudicis em semblava: V Dudé o V Diodé. Doncs si, Dudé es un cognom prou estès a la regió del Loira que segurament va donar a Catalunya el cognom Diudé del que he trobat bastants casos des de el Baix Llobregat a l’Empordà. Per tant  pot donar  Diodé per una transcripció fonètica de la "u". Amb totes les precaucions, això obra una via per  la hipòtesi de la catalanitat de l’instrument. Un altre família de cognoms , també d´origen francés, de la zona de l´ Aude, al voltant de Carcassonne, son els Aude, Dauder, Daudé... I també donen cognoms a Catalunya. La permeabilitat, en els dos sentits, de la frontera a la zona de Boí, Val d´Arán i Pallars es del tot coneguda.

La “V” no cal dir que podria ser un Valentí, Victor, etc... Era habitual no posar el nom sencer sinó només la inicial. 



Rabel nord de Burgos
8. Parents, similituds i morfologies

“…También se sirven en Pineda de la Sierra , Barbadillos, Riocavado, etc., de un instrumento pastoril llamado Rabel. Es de cuatro cuerdas y produce los sonidos por la frotación de un arco a la manera del violín. Y es realmente un pequeñísimo violín, hecho sin la elegancia ni condiciones del violín ordinario, así que tampoco se le puede exigir la sonoridad de este.” Cancionero Popular de Burgos. Por el presbítero Federico Olmeda . Editado en Sevilla año 1908.

Així que Federico Olmeda parla a principis del segle passat de “Rabeles” de quatre cordes a la Serra de la Demanda, al nord de la província de Burgos i  molt cenyit a l´entorn “pastoril”.

Segons això el rabec del que parlem que hem definit de quatre forats útils, podria estar emparentat amb aquests de Burgos, encara que desconeixem com s´afinarien. Però el que veiem a la imatge té el mànec prou gruixut i uniforme per portar quatre cordes, el nostre no.

 No tenim ni idea quina podria ser la seva afinació, però podrien haver cordes doblades afinant l´instrument  amb dos ordres. El primer instrument de las imatges que mostro, es el rabec d´aquesta zona i el vaig veure al museu de la Fundación Joaquin Díaz a Urueña. També es bombat per sota, encara que mes petit que el de Boí.  Aquest si te mostres d’haver portat celleta i la posició de les clavilles es bastant habitual en instruments antics de quatre cordes. Es l’únic mes o menys semblant que he trobat.

Fídula de Iganacio Fleta ( Museu de la
Música de Barcelona)
La imatge de la esquerra es la d´una fídula feta per Ignacio Fleta del fons del Museu de la Música de Barcelona.  Si la he posat es per les característiques morfològiques i les proporcions. Molts rabecs es fan com imitació d´instruments existents de prestigi, que el constructor havia vist o tingut a les mans. La fídula o la vihuela d´arc es un dels que podrien haver inspirat al nostre artesà. 

D´altre banda, no puc deixar de compartir els suggeriments
de Dani Garcia de la Cuesta sobre les similituds formals i forma de execució amb alguns instruments de la zona de Toledo. Crida especialment l´atenció el rabec   que José Ortiz Echagüe va fotografiar a Lagartera  a mans d´un local desconegut.

Sigui com sigui a dia d´avui no tenim absoluta certesa sobre l´origen del rabec de la Vall de Boí. Malgrat les similituds amb altres instruments de fora de Catalunya, que tampoc son tantes, ni concloents, no es pot descartar que es construís al Pirineu català. La falta d altres instruments semblants a casa nostra s´ha de contextualitzar amb la pèrdua prematura, a diferencia d´altres indrets, d´aquest patrimoni per les raons que ja he exposat al estudiar el violí de pastor de Llavorsí.  Però podria ser, com no, que arribes via adquisició de col·leccionista.

En tot cas, la permeabilitat de les vies de transhumància i la contractació de pastors  de fora del nostre territori en un determinat moment, deixen oberta qualsevol explicació.

Rabel en forma de 8 i bombat  per sota  a Lagartera (Toledo)